perjantai 3. kesäkuuta 2011

Liukuportaissa käyttäytyminen

Liukuportaat eivät ole vuosikymmeniin enää olleet Suomessa mikään uusi ja ihmeellinen asia. Silti tuntuu, ettei liukuportaissa osata käyttäytyä. Yleinen käytäntö eli 'vasen puoli liikkuu' näyttää unohtuneen kovin monelta. Ilmiö on nähtävissä hyvin esimerkiksi pääkaupunkiimme kuuluvalla Pasilan rautatieasemalla. Aamun työmatkajunat tuovat satoja ja taas satoja ihmisiä töihinsä ja asemalaiturilta pois päästäkseen on käytettävä liukuportaita. Liukuportaiden oikealla kaistalla seisovat ne, joilla ei ole niin kiire ja vasenta kaistaa käyttävät ne, jotka haluavat nopeuttaa kulkuaan kävelemällä liukuportaita ylöspäin. Sangen kätevää, kun voi oman kiireensä mukaan valita kumpaa kaistaa kulloinkin käyttää.

Mutta ei! Aina vasemmalle kaistalle eksyy joku, joka jää seistä töröttämään paikalleen. Siinä sitten takaa päin tulija törmää hänen selkään ja kaikki muutkin takana tulijat alkavat ihmetellä mikä kumma on, kun ei pääse eteenpäin. Ei mene montaa sekuntia, kun joku jo huutaa kovaäänisesti "vasen puoli liikkuu!". Huuto on niin kuuluva, että kaikki liukuportaissa olijat varmasti sen kuulevat, mutta tämä paikallaanseisoja ei ymmärrä, että se on vinkki hänelle, että joko liikut eteenpäin tai kiilaat itsellesi paikan oikealta kaistalta. Yleensä käy niin, että vasemmalle kaistalle eksynyt ihmettelee häneen luotuja pistäviä katseita ja vähitellen hämmästyneenä siirtyy oikealle kaistalle.

Ja jos vaikka jonain aamuna kaikki sujuu hyvin eikä kukaan seiso vasemmalla kaistalla tien tukkona, niin sitten vasen kaista alkaa hidastella liukuportaiden yläpäässä. Ihmiset hiljentävät vauhtiaan ja ikään kuin varmistavat, että pääsevät kunnialla liukuportaista pois. Lapsilla tämän vielä ymmärrän, mutta kun nyt on kyse aikuisista ihmisistä! Liukuportaiden vauhti ei todellakaan ole niin kova, etteikö portaiden päättyessä kävelyrytmin voisi säilyttää hidastamatta turhaan vauhtia. Kiireisinä aamuina mikään ei ole niin ärsyttävää kuin se, että liukuportaiden vasen kaista rullaa hyvin eteenpäin kunnes muutama metri ennen liukuportaiden päättymistä matka tyssää siihen.

Olkoon tämä kirjoitus vinkkinä kaikille liukuportaita käyttäville, että jos et ole varma missä pitäisi seisoa, seiso liukuportaiden oikealla kaistalla. Ja jos epäröit pääsetkö liukuportaista pois vauhdissa, pysy silloinkin oikealla kaistalla. Mutta älkää hyvät kanssaihmiset tukkiko matkan tekoa niiltä, jotka haluavat joutuisasti kävellä liukuportaat ylös ja jatkaa matkaa yhtä ripeästi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti